Hana Suberová - hormonální jóga

Terapie pohybem s.r.o.
+420 608 824 787
hsuberova@gmail.com


Článek píše:

ANNA ROUBÍNKOVÁ

"Vystudovala jsem fyzioterapii na FTVS UK v letech 2002 - 2007. Již během konce magisterského studia jsem pracovala v soukromé ambulanci Rehaland, kde jsem strávila 2 roky a kde jsem pracovala převážně s ambulantními pacienty. Poté jsem dostala nabídku pracovat jako fyzioterapeut v naší reprezentaci automobilových závodníků. Měla jsem tu čest pracovat s jezdci jako jsou Tomáš Enge, Jarek Janiš nebo Adam Lacko. Byla to práce velice zajímavá, zaměřená převážně na prevenci bolestí pohybového aparátu a dietetiku a v průběhu závodní sezóny pak na akutní bolestivé stavy zad a končetin z přetížení.
V roce 2010 jsem přijala nabídku pracovat na Rehabilitační klinice Malvazinky. Zde jsem se dostala blíže k lůžkové rehabilitaci a k rehabilitaci pacientů na anesteziologicko – resuscitačním oddělení. V roce 2011 mne osud přitáhl do soukromého zdravotnického zařízení Fyzioaktiv a do centra odborné péče pro osoby po cévní mozkové příhodě Ergoaktiv. Zde se na nás obraceli klienti jak s akutními bolestmi, tak s dlouhodobými obtížemi ale i poúrazovými stavy. Zároveň zde probíhala rehabilitace pacientů po poranění mozku. Komplexnost péče o tyto pacienty mne velice oslnila a tou dobou začalo mé uvažování o studiu tradiční čínské medicíny. Přemýšlení netrvalo dlouho a ten samý rok jsem na Institutu Tradiční Čínské Medicíny v Praze studium také začala. Dálkové studium trvalo čtyři roky. Od dokončení studia v roce 2014 závěrečnou zkouškou se průběžně věnuji následnému postgraduálního vzdělávání na tomto institutu.

Nyní se ve své praxi věnuji jak ambulantní fyzioterapii tak čínské medicíně a to převážně akupunktuře a fytoterapii – léčbou bylinnými odvary. Obě praxe se krásně doplňují. V mých očích splňují komplexnost jak v diagnostice tak léčbě."

 www.cinskamedicina-praha.cz

 

Bolestivá menstruace z pohledu tradiční čínské medicíny

25.04.2019 09:56
Čínská medicína rozlišuje několik příčin bolestivé menstruace. Jedná-li se o velmi silné bolesti, které často bývají doprovázeny až zvracením či průjmem, téměř vždy za tím stojí takzvaná „blokáda krve“ nebo „blokáda Qi“

Oba tyto termíny jsou specifické pro čínskou medicínu a jak již název napovídá, představují určitou stagnaci v oblasti podbřišku ale i kdekoliv jinde po těle. Další příčinou takto silných bolestí často bývá „chlad“. Je to chlad, který je takzvaně uvízlý uvnitř našeho podbřišku. Častá konzumace chladných jídel, nápojů, ale i nastydnutí před menstruací může samotnou bolest zhoršit. Další příčiny menstruačních bolestí jsou „nedostatek Qi a krve“ nebo slabost „ledvin“. Tyto bolesti zpravidla nebývají tak silné. Jedná se spíše o tupé bolesti v oblasti břicha nebo beder.

Všechny tyto obtíže může čínská medicína řešit pomocí individuálně psaných bylinných směsí nebo akupunkturou. 

Obecně se dá říci, že bolesti způsobené blokádou nebo chladem, (můžeme je také nazvat bolesti plné), se dobře řeší pomocí akupunktury ale i bylinných směsí. Bolesti z nedostatku Qi nebo slabosti ledvin se lépe řeší pomocí bylinných odvarů. Jak samotný diagnostický název napovídá – „bolesti z nedostatku“ – hlavním cílem léčby je doplnění. Toto byliny umí lépe než akupunktura.

Jak si tedy pomoci? Obecně je vhodné se během menstruace vyvarovat větší fyzické zátěži. Zklidnit své tempo a mít dostatek spánku. 

Jedná se o období, které nazýváme yinové. Větší fyzická aktivita a sport by mohly vést ke zhoršení bolestí. Důležitá je i vhodná strava. Je dobré se vyvarovat syrové zelenině, která může vést k většímu zachlazení organizmu. Tato strava nepomůže jak bolestem, které jsou plné a třeba i způsobené chladem, ale i bolestem z nedostatku. Vhodné je jíst jídla teplá, jako například polévky ale i teplé nápoje. Po menstruaci se můžeme dieteticky více zaměřit na potraviny, které tělu doplní krev, například zelenou listovou zeleninu jako špenát, kapustu, listy pampelišky, sladkou rýži, vajíčka, rozinky, z masa třeba játra či trochu červeného masa nebo drůbež.

Na závěr bych jen pro zajímavost vypsala některé bylinky, které často využívá čínská medicína ve směsích při bolestivé menstruaci. 

Kombinace jedné či dvou bylin v podobě vylouhovaného čaje většinou nestačí. Léčivé směsi často obsahují až kolem 10ti druhů jednotlivých léčivek ve specifickém poměru, které se spolu vaří kolem dvaceti minut i déle. Teprve takto připravený odvar zaručí požadovanou účinnost dané směsi.

Bylinky, které se často používají do směsí pro doplnění ledvin nebo Qi: Ženšen pravý, kořen kozince blanitého, kořen děhelu čínského, kořen pivoňky mléčnokvěté, kořen rehmánie lepkavé….

Bylinky, které se často používají do směsí pro rozhýbání blokád či zahřátí: Slivoň, světlice barvířská, koprníček wallichův, kořen pivoňky bělokvěté, poletucha horská……