Hana Suberová - hormonální jóga

Terapie pohybem s.r.o.
+420 608 824 787
hsuberova@gmail.com


Článek píše:

Ing. Barbora Pilcová

Pocházím z České Lípy a vystudovala jsem  - obor Pozemní stavitelství na SPŠ stavební Děčín, posléze také na ČVUT Praha. Pracuji jako projektant/statik a tohoto času jsem šťastně na mateřské „dovolené“ se svým dvouletým synem.

Mezi moje největší koníčky patří tanec, četba, zahradničení a cvičení jógy, prošla jsem mnoho kurzů Ananga jógy, Vinyasa flow jógy a od 11/2018 se věnuji Hormonální józe, která mi je velkým přínosem nejen po tělesné ale i duševní stránce, a mohu ho všem ženám jen doporučit.

Zdroj: wikipedie.cz

 

 

Bylinky v souvislostech s hormonálním systémem: Kontryhel

07.06.2019 16:13
„Není na světě bylina, která na něco nebyla“

V tomto článku na pokračování bych ráda pozdvihla bylinky vhodné k užívání při problémech s nepravidelnou menstruací, při menopauze, neplodnosti, zánětu prostaty a jiných potížích tohoto typu. Největší radost bych měla, kdybyste po dočtení toho malého „Lexikonu“ poznali při procházce přírodou alespoň část ze zde zmíněných léčivých rostlin. Pojďme více pozorovat přírodu kolem nás! 

Nejprve jsem Vás chtěla seznámit s Maliníkem obecným, ale při procházce po rozkvetlé louce jsem se rozhodla pro jinou, řekla bych i všudypřítomnou bylinku Kontryhel žlutozelený. 

Tato rostlina už jen svým vzhledem připomíná ženu, její listy vypadají jako skládaná sukýnka. Uprostřed listů se často tvoří kapka vody, kterou středověcí alchymisté nazývali nebeskou rosou. Má drobné žlutozelené květy.

Naleznete ji na vlhkých loukách, mýtinách a především u potoků. Dá se pěstovat i na zahrádce, lze buď vykopnout volně rostoucí bylinu a zasadit na stinné, vlhké místo, či zakoupit semena. U této rostliny se sbírá celá nať (nadzemní část rostliny) hned na začátku kvetení, nejlepší je kontryhel sbírat na jaře a v létě.

Působí blahodárně na ženské těžkosti, je vhodná pro ženy se slabou menstruací, pomáhá při menstruačních bolestech, zvyšuje pravděpodobnost početí a pomáhá udržet plod. 

Pro těhotné se doporučuje pít 1-2 šálky čaje kontryhelu denně, a to pouze v období od 3 až 6 měsíců těhotenství. Kontryhel prospívá také dítěti, protože zlepšuje kvalitu mateřského mléka, podporuje jeho tvorbu a vylučování. Tato bylina léčí i zánětlivá onemocnění, jako je například zánět vaječníků. V tomto případě se dá kontryhel používat ne jenom vnitřně, ale i jako sedací koupel. Doporučuje se pít samostatně, třikrát denně šálek, případně jej dle druhu nemoci kombinovat s jinými bylinami. 

Na závěr bych ráda upozornila, že bylinná léčba nenahrazuje kvalifikovanou léčbu lékaře, slouží pouze jako doplněk léčby. Pevně věřím, že po dočtení tohoto článku najdete brzy i Vy při svých procházkách přírodou tuto výjimečnou bylinu.

Příprava čaje: Dvě lžíce nasušené byliny zalijeme 0,5l vroucí vody a necháme 10minut vylouhovat, přecedíme a pijeme třikrát denně třetinu množství.

(Text:DUGASOVÁ, Aurelie, Dionýz DUGAS,2002. Průvodce našimi léčivými rostlinami, Babičiny bylinky. Přel. Jiráková. Vyd. Ottovo nakladatelství)