Hana Suberová - hormonální jóga

Terapie pohybem s.r.o.
+420 608 824 787
hsuberova@gmail.com


VERONIKA KMOCHOVÁ

"Již jedenáctým rokem se věnuji dechovým cvičením a józe. Učím klienty používat své tělo a dech se vší odpovědností k sobě sama. Každý z nás je individualita s jedinečným tělem a vlastním příběhem. Jestliže zvládneme respektovat své tělo, vědomě používat dech a lépe vnímat svoji mysl, začnou se v našem životě dít zázraky."

Stránky Veroniky naleznete zde: www.veronikakmochova.cz


 

 

 

 

 

 

 

 

Co ženám přináší vědomé dýchání? Rozhovor s Veronikou Kmochovou

03.06.2019 17:23

Veroniku Kmochovou jsem poprvé potkala na kurzu pro učitele jógy asi před 10 lety. Za tu dobu, co ji sleduji, ušla pořádný kus cesty, je velikou inspirací pro mnoho lidí. Zabývá se nejen jógou, ale také masážemi a hlavně dechem.

Verčo, řekni mi, co pro Tebe znamená dýchat. A jak jsi se k dechu, tedy dechovým seminářům dostala?

K dechovým cvičením jsem se dostala úplnou náhodou, když jsem potkala mojí první učitelku, mongolskou lektorku Mgr. Gantulgu Ganjuur. Vyučovala komplexní a unikátní sestavu dechových cviků, která mě natolik oslovila, že jsem ji nejen začala sama cvičit, ale pod několikaletým vedením paní Ganjuur posléze i vyučovat. Naše cesty se následně rozešly, ale dechovou sestavu, kterou jsem upravila více pro současného klienta a nazvala Relaxační dýchání, s úspěchem vyučuji dodnes. 

Dýchat, to pro mě znamená žít. Pro většinu z nás je to mimovolní činnost, kterou potřebuje k přežití. S dechem se ale dá dělat tolik věcí, které dokáží náš život zásadně zlepšit, že je škoda jej vědomě nevyužít.

Co je to relaxační dýchání a co může lidem dát?

Jak jsem již naznačila, jedná se o komplexní sestavu dechových cviků, která má svůj původ v indické józe a má pozitivní vliv jak na naše fyzické tělo, tak na psychiku. Má dvě varianty. Jednak se dýchá pod vedením lektora, v tom případě je delší a má obvykle silnější účinky. Jednak je domácí varianta dechové sestavy, která trvá cca 20 minut a dá se ještě rozdělit tak, že může trvat pouze 10 minut. Deset minut si ve svém denním rozvrhu už obvykle najde každý. 

Skvělé na této sestavě je, že jí může dýchat kterýkoliv dospělý člověk, bez omezení zdravotního stavu, neboť celá sestava se dýchá v sedě. Jedinou kontraindikací je období těhotenství a kojení. Na každého klienta působí sestava trochu jinak, a to z toho důvodu, že každý z nás je jiný, má za sebou jiné zkušenosti, nemoci, životní zážitky. Obecně však lze říci, že Relaxační dýchání významným způsobem čistí dýchací ústrojí a zvyšuje vitální kapacitu plic. Zároveň zklidňuje psychiku a dává určitý odstup od každodenních situací, takže se člověk stává odolnějším vůči stresu.

Na Tvé kurzy chodí ženy i muži. Jaký je rozdíl mezi ženami a muži, když dýchají? A jakou máš odezvu právě od žen, které absolvovaly kurz a dýchají si doma?

Na mé kurzy chodí více ženy, ačkoliv mám i klienty z řad mužů. Řekla bych, že pro muže, kteří jsou většinou ze své podstaty dynamičtí, je zvláštní představa „jen“ sedět a dýchat. Ale pokud k tomu dojdou, jsou s výsledky dechových cviků velmi spokojeni. 

Ženy jsou více vnímavější a přístupnější novým věcem. Od klientek, které pravidelně dýchají domácí sestavu, mám pozitivní zpětnou vazbu například ve formě zlepšení astmatu či úpravy menstruačního cyklu. Všechny se shodují v tom, že když si ráno zadýchají sestavu Relaxační dýchání, jsou lépe naladěny a cítí se nabité energií. Dost často si více uvědomí samy sebe, svoji vnitřní hodnotu a mnohdy začnou měnit své životy. Některé ze cviků pak využívají i během dne, když se dostanou do vypjatých situací. Že si často dýchají i v průběhu dne, mi potvrdily zejména klientky pracující ve školství a zdravotnictví.

Co když někdo nemá chuť učit se celou sestavu a přesto by chtěl nějaké dechové cvičení praktikovat?

Máš pravdu, že ne každý má náladu strávit dva dny na dechovém semináři a pravidelné cvičení, byť desetiminutové, ho děsí. Pro tyto klienty jsem vymyslela dvouhodinový workshop věnovaný různým dechovým technikám a jejich využití v běžném životě. Učím je, jak využít dech, pokud se potřebují zkoncentrovat například před důležitým jednáním, jak se uklidnit, když je někdo naštve, jak se pomocí dechu zahřát, rozproudit trávení nebo naopak lépe usnout. Dech má skutečně mnohé způsoby využití.

Co vědomé dýchání dalo Tobě?

Úplně první změnu, kterou jsem zaznamenala hned v začátcích byla, že jsem poprvé v životě mohla dýchat jen nosem bez pocitu, že bych se dusila. Zároveň se pro mě dechová sestava na mnoho let stala pevným bodem, od kterého se odvíjel celý den. Obzvlášť, když byly děti malé, mi ranní dechové cvičení dodávalo chybějící energii. Zároveň mi významně pomohlo najít svojí vlastní cestu a přestat se bát. 

Protože v současné době několik hodin denně předcvičuji jógu a různá dechová cvičení zařazuji v rámci lekcí, nedýchám již Relaxační dýchání pravidelně. Vracím se však k němu pokaždé, když se potřebuji „vydýchat“, hodit do klidu a vidět věci z jiného úhlu pohledu. Zároveň mi přináší nesmírnou radost v podobě spokojených klientů.

Mohla bys nám něco z Tvého kurzu ukázat?

V Relaxačním dýchání se pracuje zejména s dechy typu udžžají a bhastrika, což by bylo složitější vysvětlovat, pokud čtenáři neznají z jógy. V každém případě si ale můžeme říci, že v plicích člověka se nachází cca 300 - 500 milionů plicních sklípků, které mají při nádechu povrch cca 80 – 140 m2. To už je plocha hezkého bytu nebo menšího domku. Představte si, jakou kapacitu plic máte, kolik toho můžete nadechnout.

Při vědomí toho pěkného bytu, který v sobě máte, se nyní pohodlně usaďte. Klidně na židli nebo do křesla, jedinou podmínkou je, abyste měli rovná záda. A zkuste se nosem pomalu dlouze nadechnout. Dejte si na čas, myslete na své plicní sklípky, ať se stihnout naplnit vzduchem. Stejně dlouze, jako jste nadechovali, zkuste i vydechnout. První nádechy asi nebudou tak dlouhé, ale při třetím čtvrtém to jistě půjde lépe. Nyní si zkuste nádech a výdech rozpočítat. Nádech na čtyři, pak můžete přidat krátkou zádrž dechu, poté pomalu vydechujte na šest a zase krátce dech zadržte před dalším nádechem. Zkuste se takto párkrát nadechnout a vydechnout. Poté nechte ještě chvilku zavřené oči. Když je otevřete, jak se cítíte? Doufám, že trochu lépe, možná i s úsměvem na tváři. Toto jednoduché dechové cvičení se dá praktikovat například i při chůzi, kdy si dech rozpočítáte na kroky. Vidíte, jakou moc má Váš dech, jakou moc máte Vy. A to je teprve začátek.