Hana Suberová - hormonální jóga

Terapie pohybem s.r.o.
+420 608 824 787
hsuberova@gmail.com


 
MICHAELA KALUSOVÁ

Míchaela Kalusová je spoluzakladatelkou Jemného Zrození a lektorkou hypnoporodu, spoluzaložila také školu pro duly AmmaDula akademie a asociaci pro zpracování placenty. Její vášní je pre a perinatální psychologie a podpora žen, které zažily sexuální nebo porodní trauma. Je také terapeutkou EFT a kabalistických vizualizací Dreambirth. Pravidelně dělá kurzy Hypnoporodu, vede semináře, online kurzy a školí lektorky a spolu s kolegyněmi spolupracuje také na zlepšení péče v porodnicích.  

 
Více o Michaele najdete zde: 
 
 
 
 

Jemné zrození. Aneb je to o mamince a dítěti. Rozhovor s Michaelou Kalusovou

05.06.2019 17:00

Dobrý den Míšo, Vaše stránky Jemné zrození již po očku několik let sleduji, obdivuji Vaši píli a vytrvalost a zároveň velmi pozitivní nastavení v osvětě společnosti v respektu k těhotným a rodícím ženám, k jejich dětem. Zeptám se Vás, co pro Vás znamená jemné zrození, také hypnoporod?

Děkuji za Vaše slova. Jemné Zrození pro mě znamená cestu ke změně, podporu a úžasný nástroj pro vnitřní klid, napojení se na miminko a vyrovnanost. Věřím, že jsme součástí tak potřebné změny v přístupu k těhotné a rodící ženě. To bylo také hlavní myšlenkou na začátku tohoto projektu. Chtěla jsem, aby ženy vždy měly volbu a věděly, že o své péči mohou diskutovat a převzít zodpovědnost. Mohou se také soustředit na svou emocionální a duševní stránku a proto mi Hypnoporod dává smysl. Program, který jsme vytvořily je opravdu moc krásný a velmi dobře udělaný. V Jemném Zrození věříme, že příprava na porod by měla být kompletní. Nemůžeme oddělovat tělo od emocí a psychiky.

Jak vznikla myšlenka podporovat těhotné, rodící ženy a ženy po porodu?

Ta myšlenka vzešla z mého vlastního porodního zážitku, po kterém jsem se cítila traumatizovaná a nešťastná. První rok jsem nerozumněla svým pocitům a prošla jsem poporodní depresí a měla jsem další nepříjemné stavy. Necítila jsem ke svému dítěti nic z toho, o čem se v knihách mluví. To pro mě bylo nejtěžší. Po roce jsem začala zjišťovat, jak to teda bylo a čím vice jsem se do tématu ponořovala, tím vice ve mě narůstalo odhodlání udělat vše pro to, aby se ženy po porodu cítily posílené a sebevědomé. My, naše děti a rodiny si zaslouží to nejlepší a já tehdy začínala s myšlenkou, že i kdyby to pomohlo jedné jediné žen, tak to mělo smysl. Věřím, že těch žen a rodin jsou dnes tisíce.

Co podle Vás těhotná žena potřebuje a co naopak nepotřebuje?

Potřebuje podporu, lásku, pochopení a respekt. Je to ona, kdo “tvoří” budoucí společnost tohoto světa. Právě v jejím těle roste nový život a ten život bude ovlivňovat prostředí, ve kterém je. Těhotná žena je prvním domovem miminku a celý svět by ji měl nosit na rukou.

Ženy rozhodně nepotřebují zastrašování, nerespekt a neúctu. Potřebují se na porod svého miminka těšit. Potřebují dostatečné množství nezávislých informací, aby se mohly správně rozhodovat. Porod je ve společnosti vesměs vnímán negativně a to určitě nikdo nepotřebuje. Ideální je, když se ženy soustředí na pozitivní prožívání těhotenství a porodu. Upínat svou pozornost k negativním věcem nám neslouží a zbytečně nás to stresuje.

Pracuji s ženami, které jsou naprosto zdravé a jejich porod bude zřejmě nekomplikovaný. Pracuji ale také s ženami, které mají zdravotní problémy a vědí, že budou potřebovat lékařskou péči. Všechny tyto ženy mohou prožít těhotenství a porod pozitivně.

Co byste si přála, aby české porodnictví změnilo, či kam by mohlo směřovat? Vím, že se pohybujete mezi Českem a Anglií, jaké vnímáte rozdíly?

Přála bych si, aby se vytratil strach a nejistota. Aby se v porodnictví a společnosti posílila radost a důvěra v život. Usilujeme o to, aby se zajeté způsoby chování v porodnictví už konečně posunuly od direktivního ke spolupracujicímu. Aby si všichni uvědomili, že žena rozhoduje o svém těle. Že je nutný její souhlas, pokud se s jejím tělem má něco dít. Vždy je nutné, aby péče, kterou žena podstupuje byla orientovaná na ní a ne na systém.

To je zásadní rozdíl, který mezi Českem a Anglií vnímám. V Anglii jsem vždy cítila vice svobody a respektu k mým přáním a touhám. Vše mi bylo do detailu vysvětleno s ohledem na nejnovější studie a výzkum. Pak mi byl dán čas se rozhodnout. To mi v Česku stále chybí.

Co byste řekla ženě, která právě zjistila, že je těhotná?

Mluvte na miminko, buďte k sobě hodná a každé ráno se rozhodněte, že dnešek bude tím nejlepším dnem. Pracujte na svém sebevědomí a na porod se pečlivě připravte. Relaxujte, meditujte a snažte otočit svou pozornost dovnitř. Buďte odhodlaná a dělejte to, v čem se cítíte bezpečně. Pokud potřebujete pomoc, řekněte si o ni. Jste krásná a v sobě nosíte budoucnost tohoto světa. Všechno co hledáte máte uvnitř vás.

Moc Vám děkuji za milý rozhovor a přeji hodně radosti ve Vaší práci.