Hana Suberová - hormonální jóga

Terapie pohybem s.r.o.
+420 608 824 787
hsuberova@gmail.com


EVA HLÁVKOVÁ 

"Vybrala jsem si tanec a umělecké jméno Shareefa, což je jméno užívané jak v Indii, tak  Orientu. Shareefa znamená vznešená, jedinečná, a dává prý svým nositelům vášeň a kreativitu. A právě tak vášnivě, kreativně a jedinečně si představuji tanec,  ať už jej vyučuji, či jej představuji na vystoupení."

 
Stránky studia, kurzů, i festivalu tance jsou www.shareefa.cz

       


 

Orientální tance z pohledu ženského zdraví s Evou Hlávkovou

16.04.2019 13:30

Moc mě těší, že si mohu povídat s Evou Hlávkovou, úžasnou tanečnicí, lektorkou a majitelkou tanečního studia Shareefa v Mladé Boleslavi. Zajímá mě téma orientálních tanců z pohledu ženského zdraví. Evi, břišní tance asi znají všichni, ale řekni mi, jak ses k tancování dostala, co bylo tím prvním impulzem začít tancovat? 

Tanec mě zajímal odjakživa. Vždycky říkám, že si mě břišní (orientální) tanec vybral. Věděla jsem, že na kurz musím stůj co stuj.Studovala jsem v Praze sportovní management, zajímala jsem se o reiki a filozofie. A tak jsem se přihlásila i do kurzu tance 1x v týdnu. Pak do dvou kurzů v týdnu, přibrala jsem víkendové semináře a ze zájmu se stala vášeň na celý život.

A z jakých důvodů se k Tobě ženy chodí učit tancovat? 

Ty důvody jsou různé. Některé ženy si přejí otěhotnět, což samozřejmě na 1. lekci neprozradí, postupně se k tomu dostáváme.  Pak je tu skupina, která ví o zdravotních přínosech tance a vyhledají mé kurzy. Břišní tanec posiluje nejen svalstvo pánevního dna ( čímž pomáhá zabránit inkontinenci) , ale posiluje svalsvto beder, hrudníku, paží, a upravuje držení těla a zlepšuje náladu. Juniorky zpravidla přihlásí maminky, aby se holky věnovaly tanci, jenž pracuje s rozvíjením ženské energie. Těm břišní tanec pomáhá přijmout sama sebe a své tělo, své emoce.  Jiné ženy chtějí tančit, ale nemají s kým. A nekteré ženy a dívky navštíví bellydance show na dovolené a po návratu domů vyhledají mé kurzy tance.  

Slyšela jsem od mnoha žen, že tancování orientálních tanců jim pomohlo upravit cyklus, odstranit bolestivou menstruaci, ale také najít ženství, vystoupit z té hodně mužské energie. Máš takové zpětné vazby od žen?

Tak to je kapitola a příběhů mám na dlouhé povídání. Začala bych tou energií, která je nevím zda přímo mužská, ale taková napjatá a upjatá. Soustředěná často na výkon a nějaké normy a vzorce, jaká by měla žena být. Ach. Není těžké učit kroky tance, ale pracovat na mentální a duchovní úrovni s ženami, aby přijaly a ocenily sebe samy, rozvinuly svou ženskost. Našly si čas pro sebe a poslouchaly svou intuici. 

S tím souvisí právě i úprava cyklu, menší bolestivost podbřišku a rozvíření ženské energie. Mnoho žen, které se orientálním břišním tancům věnují,  celkově jakoby vyrostou a začnou zářit zevnitř, objeví svou vnitřní ženu. A to se projeví právě na zevnějšku, některé postupem času začnou měnit svůj šatník, účes, nosí jiné barvy. No a zpravidla po nějaké době si také všimnu jedné specifické zpětné vazby, že se tanečnice nechtějí předklánět, začne jim růst bříško. A ty se pak vrací do kurzů ve chvíli, kdy je miminku tak rok, rok a půl. 

Co Ti přijde na tancování tak lákavé a udržuje Tě u toho pokračovat dál?

Břišní orientální tanec je pro mě krásný a zajímavý tím, že je stále co objevovat a odhalovat. Těch poloh v tanci je tolik, tanec je tak pestrý. Novodobá historie orientálního tance ( egyptský styl) sahá cca 90 let zpátky. Ale jsou dochované zprávy, které tanec datují mnohem dále. Já se věnuji právě egyptskému stylu a to jak klasickému, tak folklornímu a také novým tanečním fůzím s flamenkem a kabaretem.  Jsem zároveň tanečnicí a "badatelkou", stále nacházím nové impulsy a objevuji nové poznatky, o které se ráda dělím s ženami na kurzech. Lákavý je také tanec s živou hudbou, to vás neustále udržuje ve střehu, a vždy je tento tanec nový a originální. 

A co z pohledu ženskosti dává tancování Tobě? Máš nějaké srovnání?

Tanec mě naučil ženskosti ve všech podobách. Pochopit a přijmou svou vlastní ženskost, vážit si sebe sama, a přijmout ženskost ostatních žen. Fandit ostatním ženám v jejich rozvoji.  Protože každá žena je stejná, a vlastně i úplně jiná. 

Musím říct, že když jsem Tě poprvé potkala, zářila z Tebe taková nádherná ženská energie a radost ze života. Proto se Tě na závěr musím zeptat, co bys doporučila ženám, aby se cítily dobře, žensky a přitažlivě? Nebo, co děláš ty sama pro sebe, jak o sebe pečuješ?

Já moc děkuji. Já zpravidla zářím, jsou-li v mém okolí "hezcí lidé". Myslím vnitřně. To byl právě tvůj případ a naše společné setkání. Nazvala  bych to asi vnitřním rozhodnutím, přijmutím. Hodně mě totiž ovlivnily filozofické a náboženské otázky a směry. Věřím, že z nějaké důvodu se věci ději tak, jak se dějí, i když tomu ne vždy rozumíme. Proto bych možná doporučila ženám, aby se měly rády a našly si čas sam pro sebe. Ať už při tanci či cvičení. Obé uvolní nejen ztuhlé tělo, ale i mysl :-) 

Moc Ti děkuji za krásný rozhovor a přeji Ti, ať i nadále záříš kolem sebe tu krásnou energii.

Děkuji Ti !